Besedilo: Morski pes

Morske pse uvrščamo med ribe, kljub temu da nas včasih zaradi ogromnih čeljusti in izredne hitrosti spominjajo bolj na zveri. Vendar brez panike, morski psi so večinoma nenevarni za človeka.

Morske pse lahko najdemo v vseh morjih sveta. Nekatere vrste plavajo tik pod gladino morja, druge tisoče metrov globoko. Morski psi so večinoma samotarji.

Obstaja okoli 350 različnih vrst morskih psov. So različnih velikosti; največji med njimi se imenuje Orjaški kitovec. Je največja riba na svetu. Dolg je kar 16m, težek pa 12 ton. Hrani se s planktonom in je tako človeku nenevaren. 

Beli morski pes se imenuje tudi pes ljudožer, saj je znan po številnih napadih tudi na človeka. Dolge je okrog 8 metrov, tehta pa nad 2 toni. Prehranjuje se s tjulni, delfini, drugimi manjšimi morskimi psi in poginulimi živalmi. To pomeni, da so zelo dobri lovci. Včasih napadejo tudi manjše ladje, grizejo in udrajajo vanje, dokler se le-te ne potopijo. Samice belega morskega psa skotijo tudi do 14 živih mladičev.

Čutila
Morski psi imajo izredno dobro razvit voh in vid. Kri lahko izvohajo tudi do pol kilometra daleč. Vidijo na blizu in na daleč in tudi v zelo slabi svetlobi. Razlikujejo barve in si zapomnijo obliko predmeta za dalj časa. Beli morski psi vidijo zelo ostro tudi nad morsko gladino.

Morski psi imajo tudi posebno bočno čutilo, ki se imenuje pobočnica. Poteka od oči do repne plavuti na obeh straneh telesa. Z njeno pomočjo zaznavajo različne premike v vodi in tako lahko določijo izvor gibanja drugih rib. 

Zobje morskim psom rastejo vse življenje, menjujejo se vsakih 8 do 15 dni.

 

Si pozorno prebral besedilo? Preveri svoje znanje o morskih psih v kvizu. Klikni na sliko morskega psa.

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

 

Besedilo je povzeto po Žival meseca: morski pes (2018). Dostopno na https://www.zmajcek.net/otroci/zival-meseca/morski-pes/ in po Pavlovič, T.(2007). Moj planet, 2(11), 4 -8.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost