Besedilo: Žirafa

Pozorno preberi besedilo in reši spodnjo nalogo. 

Tina in dedek sta se sprehajala po mestu. Prišla sta do gruče ljudi, ki je stala pred mestno hišo. “Le kaj je tako zanimivega?” je zamrmrala Tina in stopila na prste.

A bila je premajhna. Slišala je samo glasbo, ki je prijetno valovila po ulici. Dedka je pocukala za rokav in rekla: “Dedek, če bi bila žirafa, bi vedno videla, kaj se dogaja.” Dedek jo je dvignil, jo posadil na svoja ramena in prikimal: 

“Res je. Žirafa je najvišja žival na svetu. Brez težav bi pokukala skozi okno v drugem nadstropju naše hiše. Velika je lahko tudi do 6 metrov. 

Žirafe imajo dolg vrat in podolgovato, majhno glavo, ki jo krasita dva, trije ali celo pet rožičkov. Njihova dlaka je lahko temna ali svetla, rjava ali črna, vzorci temnejših lis na njej pa so pri različnih vrstah žiraf različne: nekatere imajo mrežast, druge pa zvezdast vzorec. 

Žirafe se družijo v majhna kardela. Skupaj se pasejo in smukajo listje z visokih dreves. Ker imajo tako dolge vratove, lahko dosežejo najbolj sočne liste. 

Žirafe so miroljubne živali, včasih pa se samci borijo za samice. Moči merijo tako, da se odrivajo z vratovi in se tolčejo z glavami po vratu, bokih in hrbtu. Dvoboj se navadno konča brez večjih poškodb. 

Čeprav ima žirafa dolg vrat, se mora pošteno razkoračiti, da si pogasi žejo. Sicer pa zdrži dolgo časa brez vode, če ima le dovolj svežega in sočnega lista.”

Ker je Tina sedela na dedkovih ramenih, je brez težav videla, kaj se dogaja pred mestno hišo. Moški z dolgo brado je pisal na piščal, deklica v beli obleki pa je plesala. “Žirafa je zares imenitna žival,” je rekla Tina. “a ni treba biti žirafa, da bi videl, kaj se dogaja. Včasih je dovolj, če ti dedek ponudi svoje ramena!”

                       Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.


Besedilo je citirano po Krempl, U. Zmajček, 9(7), 48-49.

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost