Bralne težave

Dragi starši! 

Branje je spretnost, ki je nujno potrebna v današnjem svetu. Ne mine dan, ko ne bi vsak izmed nas potreboval določenih informacij, ki jih poišče (in prebere) na spletu, v knjigi ali preprosto na etiketi v trgovini ali na voznem redu avtobusov. Iz tega vidika je pomembno, da kot starši pri otrocih spodbujate pravilno branje, pa tudi pozitiven odnos do le-tega.

Težave z branjem se lahko pri otroku pojavijo zaradi različnih razlogov. Lahko preprosto še ni razvil avtomatizma branja, včasih so vzroki v učenčevem okolju, lahko pa so težave posledice specifičnih učnih težav, kot je na primer disleksija.

V vsakem primeru je potrebno veliko vaje in vloženega truda, da se te težave čim bolj zmanjšajo. Če na pravi način spodbujamo branje, se otrok tudi lažje sprosti in postane bolj samozavesten, čeprav morda njegove težave z branjem ne bodo nikoli popolnoma izginile. 

Vaje na spletni strani so zasnovane tako, da otrok medtem ko bere, tudi uživa in spoznava delo na računalniku. Pri tem je lahko samostojen, saj ne potrebuje povratne informacije starša, ampak mu le-to poda računalnik.

Vaje so sicer razdeljena na tri dele, saj je tudi samo branje odraža v treh komponentah: 

Pri tem pa seveda ne smemo zanemariti podpore starša in klasičnega načina branja, na papirju. V ta namen je na spletni strani pripravljenih tudi nekaj vaj v pdf dokumentu, ki jih lahko natisnete na papir in preberete skupaj z otrokom. Besedilo je povečano, z dovolj velikimi razmaki med vrsticami in v ustrezni pisavi, vi pa ga lahko natisnete na barven papir (če katera barva posebej odgovarja vašemu otroku).

Ko z otrokom berete je pomembno, da se z otrokom tudi pogovorita, kaj sta skupaj prebrala ter tako preverite njegovo razumevanje prebranega. Pri branju daljših besedil pa se lahko pri samem branju izmenjujeta. Otrok naj vsak dan vadi branje približno deset minut.

Branje z otrokom naj ne bo prisila, ampak prijeten obred zanj in za vas!

Dostopnost